Tekst: René Wiborg. Foto: Jonny Paw.
Kenth Nielsen og Søren Hansen.
|
|
Fra deres telt på SPOT-pladsen udbreder tre mand fra Statsbiblioteket i Århus budskabet om kampagnen/hjemmesiden www.pligtaflevering.dk. Her er også en lyttepost, hvor man kan høre musik fra SPOT-aktuelle bands, mens man gafler lakridsbånd og vingummier fra store slikskåle, som heldigvis er standardudstyr i festivalens boder.
Der har været pligtaflevering på bøger i over 300 år, men først i 1998 kom musikkens medier til. Når man har udgivet et såkaldt fonogram (LP, cd, DVD, video) skal to eksemplarer sendes til Statsbiblioteket, som sørger for at digitalisere løjerne og arkivere dem til eftertiden. Med tiden kan musikken – med kunstnerens accept – gøres tilgængelig på bibliotekernes udlånssted www.netmusik.dk eller sælges på www.phonofile.dk.
Hellere én for meget … Men hvornår er en cd så ”udgivet” og relevant for Statsbiblioteket?
- Det er en gråzone. Kriterierne er lidt flydende. Men generelt kan man sige, at vi er interesserede i cd´er, der er lavet med salg for øje og typisk lavet i mindst nogle hundrede eksemplarer, fortæller bibliotekar Søren Svane Hansen.
Så det er ikke sikkert, at din hjemmebrændte cd med low-tech optagelser fra øvelokalet arkiveres.
- Men send hellere en for meget end én for lidt, opfordrer bibliotekar Kenth K. Nielsen, der dog understreger, at premix, visse demoer eller piratudgivelser af coverversioner ikke har interesse.
Der har været god respons fra publikum på pladsen, og flere musikere har allerede afleveret deres hjerteblod på cd, bl.a. Roar Amundsen og J-Tex.
Og hvad så med den kommende musiker-generation, der måske ikke gider at udgive cd´er og anden overflødig plastik?
- Ja, det er en problematik, vi tager stilling til lidt senere, ler Kenth.
Boden er åben til lørdag kl. 20 og bibliotekarerne, der efter SPOT kan kontaktes på www.pligtaflevering.dk, vil også meget gerne have musik fra før 1998.
Hvis man er i tvivl, om Statsbiblioteket har musikken i forvejen, kan man slå op på www.statsbiblioteket.dk.
Fakta - Alene på lak og vinyl råder Statsbiblioteket over ca. 300.000 danske enheder plus 32.000 cd´er - Ifølge Politiken var den første danske cd ”Alle vore håb” med Tøsedrengene (1983). |